Tyresta nationalpark

Urskogens beskyddare

”Hennes kontor är 5 000 hektar stort, det är vilt och smyckat med gammelskog och spegelblanka sjöar. Tillsynsmannen Ann älskar sitt arbete för möjligheten att skydda den gamla urskogen – men också för höststormarna och vargavintrarna som väcker kropp och själ till liv igen.”

I nya numret av tidningen Friluftsliv fick jag äran att göra en väldigt rolig intervju på en plats jag tycker otroligt mycket om: Tyresta nationalpark. Jag och fotografen Emma Mattsson mötte tillsynsmannen Ann, som spenderar sina arbetsdagar ute i den där magiska urskogen. Det var ett inspirerande möte och jag tror att både jag och Emma var redo att skicka in våra CV till Tyresta direkt efter. Anns resa till den vardag hon lever idag var lång och trasslig, men nu har hon hittat hem där bland de gamla träden.

ann_tyresta

Mötet med Ann gav mig verkligen sådana lyckokänslor. En del av mitt yrke handlar ju om just möten – och det är jag så otroligt tacksam för.

– Urskogen gör Tyresta unikt. Det är en viktig oas för många som vandrar, åker skidor och ägnar sig åt friluftsliv. Jag känner mig stolt över att jag får skydda denna plats, att det är min arbetsuppgift.

För att inte tala om hennes arbetsplats – vilken dröm! Anns arbete följer årstidernas rytm och arbetsuppgifterna varierar under året. Tyresta Nationalpark är utan tvekan min favoritplats i Stockholm. Nog för att jag är uppvuxen runt knuten, men det är också en plats med enorma naturvärden. En urskog är en skog som aldrig har blivit utsatt för mänsklig påverkan. Där finns en påtaglig vildmarkskänsla trots att man är nära en huvudstad.

Hon ser ut över fågelsjön. Gräsänderna flaxar i bortre änden.
– Jag brukar säga att Tyresta, att de här skogarna, har varit mitt livs räddning.

urskogens-beskyddare_friluftsliv

Det finns också lite annat i senaste numret som jag skrivit också. Till exempel har jag varit redaktör för nyhetssidorna och testat mjukkonserv från 24 Hour meals. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s