Så hittar du uppdragsgivare som frilansjournalist

sa-hittar-du-uppdragsgivare

Jag får frågor på mailen ibland, mest om att frilansa och om hur det funkar att börja jobba som frilansjournalist. Häromdagen dök det upp en som lyder:

Hur hittar man uppdragsgivare som frilansjournalist?

Det är en ypperlig fråga! Det finns såklart inget självklart svar för alla, men här är i alla fall mina bästa tips.

1. Nischa dig. Alla försöker med de stora tidningarna. Hitta din nisch och rikta in dig mot de de mindre, smalare magasinen. Glöm inte att kolla sådant som bransch- och facktidningar.

2. Våga höra av dig, gång på gång. Skicka väl beskrivna idéer och våga ta plats, visa att just du kan göra just den artikeln utomordentligt bra. Du kanske får tio nej, men ett ja. Var inte rädd för att höra av dig men gör det inte heller utan att tänka efter först.

3. Se till att du kan tidningen du försöker sälja in till. Om din idé inte passar tidningens målgrupp alls känns den inte särskilt genomtänkt.När du hör av dig till redaktionschefen (i första hand) eller chefredaktören ska du visa att du har gjort din research, både vad gäller ditt ämne och tidningen i fråga.

3. Köp tidningar och magasin i mängder och brainstorma. Sätt dig i några timmar och anteckna. Läs gärna utländska tidningar inom ditt ämne och försök hitta nya trender.

4. Skriv dröm-tidnings-listan. Rikta in dig på tidning efter tidning och kolla hur de skriver och vilka vinjetter de har. Titta på den där listan när du behöver ny motivation. Där står magasinen som du drömmer om att bli publicerad i. När det händer ska du fira ordentligt.

5. Vad har du att erbjuda, till skillnad från alla andra hundratals frilansare som hör av sig? Beskriv dina kunskaper, sälj in dig själv.

6. Försök att boka in ett möte. Ett personligt möte är ofta praktiskt för att pitcha idéer. Om  personen gillar dig så är det ännu en anledning att anlita dig.

7. Leverera.  Att sälja en idé är en sak, men att sedan behålla uppdragsgivaren är en annan. Då handlar naturligtvis allt om leverans. Gör jobbet riktigt bra, leverera i tid och visa att du har fler lika goda idéer.

uppdragsgivare

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s