Att börja grodda och odla hemma

 

Jag drömmer så otroligt mycket om det där huset på landet med tillhörande höns och fullt med odlingsbar mark. Såg mig aldrig som någon med gröna fingrar men har nu blivit smått besatt av tanken på att odla och så själv. Jag är långt ifrån drömmen om självhushållning – men jag har faktiskt börjat odla i liten skala. Mycket liten skala. Döm om min förvåning att det visade sig gå riktigt bra att börja grodda hemma.

Fördelarna jag ser med att så och grodda hemma är många:
1. Det är både nyttigt och gott
2. Det är enkelt (jag lovar!)
3. Det är ett roligt projekt att involvera sig i (varning för besatthet – det första jag och sambon gör på morgonen är att kika om våra skott har tagit sig över natten).

Jag började på ett ganska så idiotsäkert sätt: med micro greens och små startkit, fint förpackade och redo att börja tas om hand.

Det första jag satte var Easy to Grow från Nelson Garden; tomater och basilika. Easy to grow är ett litet minidrivhus med förpreparerade pluggar med kryddörter. I ett sådant paket får man liksom ett startkit som gör det superenkelt att komma igång med inomhusodlingen. Mind you, bara för att det är enkelt kan man emellertid misslyckas. Jag gjorde det med ena och det är helt och hållet för att jag glömde vattna basilikan. Det gör jag aldrig om, kände mig ganska usel! Men tomaten – det blev en riktig solskenshistoria. Allt den kräver är lite vatten och kärlek och sen blir den så ståtlig så. Den är en ren fröjd för ögat.

Så här såg den ut när jag packade upp den:

Paket med tomatgroddarSåhär ser den ena ut nu (har alltså en till!):

min tomatplanta

Med andra ord kan jag verkligen rekommendera dessa Easy to grow, för den som vill börja snabbt och inte är så bevandrad inom odling. Här kan man handla de små trågen med fröer i.

Mitt andra projekt blev med ett sådant här minidrivhus, också det från Nelson Garden. Där strödde jag ned fröer av grönkål. Sedan blev jag så hooked att jag sprang och köpte ett till drivhus och köpte till koriander-frön. De ser ganska trassliga ut, men har iallafall kommit upp:IMG_8321

 

Så när jag ändå var igång började jag experimentera med egen jord och krukor. Jag sådde massa basilika från frö och de har nu kommit upp som små söta gröna minipersoner ur jorden. Sedan var jag djärv och sådde chili. Jag pillade alltså ut frön från en färsk chilifrukt (spansk peppar) som jag köpt på Ica. Den petades ned i jorden och växer nu som en vacker grön buske i sin lilla kruka! Jag blev så himla glatt överraskad. Nu har vi planterat habanero också i en äggkartong, för det är nog den krydda som används mest i vårt kök. Spänningen är stor om den ska visa sig.

Att grodda och odla hemma är alltså mycket enkelt, särskilt med sådana där drivhus och startkit. Det vill jag köpa mer av!

Ett annat tips på samma tema. För den som är intresserad av självhushållning kan jag verkligen rekommendera boken ”Självhushållning i praktiken” av Maria Österåker. I den får man följa Maria och hennes familj i deras självhushållande vardag på en liten gård i Österbotten. De valde att flytta ifrån konsumtionshetsen och lärde sig använda skogen och odla jorden. I boken får man allsköns tips som får en husdrömmare som jag att sukta; som att bevara gamla trähus, hur man bygger kompost eller växthus – och såklart hur man börjar odla för att så småningom bli självförsörjande. Så jäkla coolt. Tips: Maria driver också bloggen Lev på mindre, spana in!

sjalvhushallning i praktiken

 

Okej. En sista bild på hur min tomatplanta alltså har kommit till. Titta! Från detta, till DETTA!

 

IMG_8318

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s