Resetips: Vandra Besseggen

besseggen_em

 


”Norges kanske mest populära vandring lämnar spår, i både ben och hjärta. Och 40 000 vandrare om året kan inte ha fel.

Även om dagen är mulen, så tycks himmel, berg och jord vara smyckat av färgnyanser. Glaciärblått, jordrost och himmelsstråk av den blekaste rosa. Ett stillsamt regn gör jorden under mina kängor smulig och lerig, klippan färgas mörkare. En fot framför den andra, med andetag som kommer djupt nedifrån bröstet. Luften känns nytvättad även om himlen är upproriskt fläckig. Under mig slingrar sig Besseggen rastlöst över sten och rötter, uppåt och uppåt vindlar hon sig, envis och vacker – som en av Norges mest klassiska vandringsleder.”

Texten ovan skrev jag om Besseggen i ett reportage. Jag kunde konstatera att en klassiker kan vara en klassiker av olika anledningar. När det gäller Besseggen så förstod jag ganska snabbt att det är naturen och ledens lättillgänglighet som det handlar om. Den norska vandringsleden är helt enkelt en vinnare på bägge punkter. Det lockar förvisso en stor mängd människor, men det gör ingenting. Besseggen är värd lite trängsel. Det är vyerna som hänför allra mest och det är branter som verkligen kittlar i magen.

Att vandra Besseggen tar bara en dag i anspråk och den är enkel att nå. Man känner sig väldigt liten, omringad av Jotunheimens höga berg. Långt där nere ser man fjorden Gjende och bortom den motsatta bergssidan skymtas glaciären som har gett sjön sin starka gröna färg. På andra sidan kammen skimrar Bessvatnet i blått. Åk dit! Åk dit!

Fakta
Komma dit:
Man tar båten från Gjendesheim till Memurubu turisthytte på morgonen och vandrar tillbaka till Gjendesheim längs med leden. Vandringen tar mellan sex och åtta timmar. I Gjendesheim finns en stor bilparkering. Från Oslos bussterminal går det dagliga avgångar med Valdresekspressen. Air Norway flyger mellan Oslos flygplats Gardermoen och Fagernes som är huvudorten i området.

Boende:

800 meter över havet vilar fjällgården Gronølen, som drivs av bröderna Tor Erik och Øyvind Grønolen. Hotellet är charmigt och rustikt med superb mat och service – och omringat av oemotståndlig natur.

http://www.gronolen.no/

Mer info:

http://www.valdres.no/

Emma balanserar på Besseggen

Foto av Daniel Ohlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s