Det bästa skrivrådet jag någonsin fått

skriv_råd

Vi är många som tycker om att skriva. De faktum som jag bygger detta påstående på: tidningen Skriva fortsätter att öka, öka och öka, (för övrigt en tidning som jag älskar), jag får massa mail av personer som undrar om hur man kan göra skrivandet till sitt yrke och jag har flera vänner som skriver och vi kan diskutera ämnet i timmar.

Jag tycker om det mesta inom skrivandet; dokumentära reportage, porträtt, skönlitterärt – till och med torra faktatexter (om man gör det till sin plikt att byta ut det torra mot något lockande). Skrivandet är nog det enda som jag hållit fast vid, alltid. Intressen har kommit och gått, men skrivandet är det enda jag är trogen (ja, i fråga om intressen, inte om människor nu). Jag snöade in på gitarr ett tag, sedan tävlade jag i irländsk dans (!), för att så småningom bli besatt av teater. Jag har spelat fiol i tre år och piano också. Jag har ritat med kol och inbillat mig att jag skulle bli cirkusartist. Men inget kunde konkurrera med skrivandet.

Det bästa rådet inom skrivande som jag någonsin har fått är till synes enkelt. Det är följande: För att bli bra på skrivandet så är det enda du kan göra att skriva.

Så enkelt och ändå så gruvligt svårt. Men jag tror att det är det viktigaste. Vänta inte på inspirationen! Det handlar ju om att våga skriva helt jäkla asdåligt.

Det spelar ingen roll om inspirationen inte är där eller om det jag skriver är skit. För huvudsaken är att jag skriver. Jag producerar något. Jag har många skönlitterära projekt på gång. Men tröskeln att sätta sig med något av dessa är ibland så himla hög. Det är prestationsångest som är boven. Som om det jag skriver måste vara så perfekt. Men jag vet ju egentligen att det inte måste vara det – det är sällan det från första början. Ibland försöker jag anamma min journalist-inställning, för den är bra mycket sundare på något vis. Där måste liksom jobbet bara bli gjort. Och jag vet att jag ändå kommer skriva om flera gånger, redigera, byta ut, rumstera runt bland orden. Det första utkastet blir då enklare att få ur sig, för jag vet att det ska arbetas med. Av någon märklig anledning är det skillnad på det skönlitterära. Då kan det gå dagar av funderande och småpanik innan jag väl gör det – om jag gör det.

Jag vet att det inte måste bli perfekt. Kanske blir det jag skriver förpassat till en mapp jag aldrig öppnar igen, kanske slängs det. Eller så blir det något att bygga vidare på. Det spelar ingen egentlig roll – huvudsaken är att man skriver. För gör man det så blir man bättre och bättre. Det är bara ren fakta. Alla de där skitformuleringarna leder till att man blir en bättre skribent. Så är det bara. Tänk på det, när det du skriver inte lever upp till förväntningarna. Det tog dig någonstans, en bit på vägen. Du blev bättre.

Därför. Skriv bara skriv.

Avslutar med några kloka ord av författaren Elisabeth Gilbert:

”Done is better than good.”

Annonser

3 thoughts on “Det bästa skrivrådet jag någonsin fått

    • Frilansäventyret skriver:

      Hej Jeanna! Skriva är ljuvlig. Och en annan som jag lite otippat blivit smått besatt av: Driva eget. Så jäkla bra och peppig när man driver (eller vill driva) litet företag. Tack för kommentar 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s