Outdoorbranschen och miljön

 

Få i outdoorbranschen har väl missat den Greenpeace-rapport, där innehållet av miljöfarliga ämnen i friluftsplagg granskas. Det handlar om det som kallas för fluorkarboner (PFAS). Det används vanligtvis för att göra kläder vatten- och smutsavvisande, men det kan vara skadligt och bryts inte ner i naturen.

I granskningen gjorde Greenpeace ett stickprov på 40 produkter från 11 etablerade varumärken. Nio av tio testade produkter innehöll PFAS. Mest utpekat blev Haglöfs som hade den högsta halten av skadliga kemikalier.

Det ska sägas att jag inte är insatt i ämnet kemikalier, men däremot tycker jag att detta är oerhört viktigt att prata om och ta upp till diskussion. Friluftslivet – om något – ska ju gå hand i hand med naturen. Vi frilufsare nyttjar gärna naturen till max. Vi springer, vandrar, cyklar, klättrar och lagar mat i den. Miljömevetenhet och friluftsliv borde vara två ting som kompletterar varann. Med ett friluftsintesse tillkommer ett miljöansvar, för oss som vistas i den och för de företag som tillverkar utrustning eller utför aktiviteter i naturen.

Jag tror att vi är inne i en period nu där vi blir allt mer medvetna om detta ansvar – på tiden! Jag betvivlar inte att det finns kemikalier i en mängd fler outdoor-kläder än vad som granskades i rapporten. Risken att farliga ämnen finns i plagg är kanske till och med överhängande om inte varumärket bedriver en medveten miljö-satsning?

Denna Greenpeace-rapport är gjord på ett fåtal produkter från respektive varumärke, därför blir det svårt att få en helhetsbild. En del plagg visade mycket höga värden av kemikalier, medan andra plagg från samma varumärke inte innehöll några. Den granskning som Greenpeace genomförde omfattade 40 friluftsprodukter från elva varumärken. Endast i fyra av de testade produkterna uppmättes inga halter av fluorkarboner.

Jag vill tro att det antalet ökar i framtiden – med start på en gång. För ju mer medvetna vi alla blir om miljö och kemikalier – ju högre krav kommer både konsument och produktion att ställa. Haglöfs då, som ett exempel, är ett företag som jag hyser stor respekt för, eftersom jag alltid tyckt att de tillverkar mycket bra utrustning. Därför blir jag glad över deras reaktion på granskningen: de drar nu tillbaka vandringskängan Grym från handeln.

I ett pressmeddelande säger Lennart Ekberg, hållbarhetsdirektör för Haglöfs:
– Vi är tacksamma över att Greenpeace har uppmärksammat oss på att vår känga innehåller för höga halter av fluorkarbonen PFOA, vilket varken vi själva eller den norska lagstiftningen accepterar.

Haglöfs skriver vidare i dagens pressmeddelande att de idag använder andra, mindre miljöbelastande fluorkarboner i produkter där det ställs extremt höga vattenavvisningskrav. På övriga produkter, där kravet på vattenavvisning inte är lika stort, använder Haglöfs fluorkarbonfria alternativ.
– Vi arbetar för att på sikt helt kunna sluta använda fluorkarboner i våra produkter. Men hittills saknar vi ett säkert och funktionellt alternativ när det ställs extrema krav på vattenavvisning, säger Lennart Ekberg.

I slutet av pressmeddelandet kan man läsa:
Haglöfs är anslutet till bluesign®, en internationell standard som bland annat syftar till att reducera och ersätta alla kemikalier som är potentiellt farliga för hälsan och miljön. Haglöfs deltar också i ett EU-finansierat forskningsprojekt, SUPFES, som har som uppdrag att ta fram effektiva fluorkarbonfria impregneringar.

Ett annat märke som granskades av Greenpeace är norska Norrøna. Deras  Lofoten Gore-tex pro jacket innehåller också kemikalier men företaget säger i Aftonbladet att dessa tagits bort ur produktion för några år sedan, samt att man jobbar med att fasa ut PFAS.

I det stora hela är mitt antagande att friluftsbranschen i stort har mycket att göra framöver vad gäller miljöåtgärder. Vad mig anbelangar tror jag att vi befinner oss i en tid där extremt mycket händer på området och jag är övertygad om att det är dags för oss alla att ta ansvar. En fantastiskt andra steg nu vore ju att hitta miljövänliga alternativ till fluorkarboner.

Hela rapporten finns här.

fern

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s