Inspiration till långvandring (böcker, filmer & bloggar)

 

inspo_vandring
Jag tänker på långvandring ungefär trehundrafemtioelva gånger om dagen. Min tankar upptas av minnen från Camino de Santiago, drömmar (och planer!) på andra långvandringar, på bra utrustning för långvandring och så slutligen själva konceptet i sig. Konceptet långvandring. När jag blir stressad, uttråkad eller till och med ledsen, då tänker jag allt som oftast ”nu skulle man vara någonstans på caminon, vakna upp på en ny vidunderligt vacker plats varje morgon och bara gå, gå och gå”. Livet är så enkelt och vackert där ute på stigarna. Det här vill jag ju såklart att andra också ska tänka på, eftersom jag är fullt och fast övertygad om att vandring kan göra vem som helst lycklig. Här är alltså inspirerande böcker och filmer som belyser denna vackra företeelse som jag älskar så!

Boken: Vild av Cheryl Strayed
Denna kloka vandrande kvinna drog på sig vandringskängorna när livet rasade samman. Tre månader spenderade hon på Pacific Crest Trail. Många har sett filmen, men färre har kanske läst boken här i Sverige? Jag plöjde romanen medan jag själv vandrade med tält i fem veckor i Spanien. Stark berättelse i mäktig miljö. Kanske blir man inte sugen på att vandra i grizzly-land, men man kommer garanterat bli vandrings-inspirerad.

Filmen: The way
Ja ja ja! Min Camino-vandrings-besatthet får sitt lystmäte i denna film. En Hollywood-version av pilgrimsvandring på Camino de Santiago. Jag såg denna både innan och efter min egen vandring och tycker mycket om den. Även denna en stark berättelse och fina människoporträtt. Väldig kul att se platser i filmen om man själv har vandrat där. Den handlar om  Tom som kommer till St Jean Pied de Port i Frankrike då hans vuxne son just dött i Pyrenéerna, i en storm på vandringsleden. Fadern bearbetar sedan sin djupa sorg i vandringskängorna.

Blogg: Lina Hallebratt
Lina är en långvandrare av rang, trots sin unga ålder. Hon är dessutom en av de nominerade till Årets kvinnliga äventyrare 2015, för att hon knöt ihop fjällförarnas vita och gröna band med havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år.  En 5318 kilometer lång resa, i kajak, på skidor och till fots. På hennes blogg kan man bli inspirerad till långa äventyr. Riktigt cool tjej som jag verkligen gillar.

Filmen: Tracks
Också detta en sann historia. Robyn tillbringar två år i Alice Springs och lär sig att ta hand om kameler och förbereder sig för en vandring genom den australiska öknen. Nästan 3000 km vandrar hon, med sin älskade hund och några kameler. Mycket fin skildring av vandringen och öknen. Den finns som bok också och den står på läslistan.

Bubblare – Film som jag inte sett: A walk in the woods
En film som jag inte hunnit se. Den utspelar sig på Appalachian Trail, med inga mindre än Robert Redford, Nick Nolte och Emma Thompson i huvudroller. Någon som sett?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s