Som Bambi på vinterisen

 

Jag försöker frenetiskt hitta någon form av balans medan jag sakta tar mig fram på isen. Uttrycket Bambi ute på hal is får en tydlig betydelse.

– Ta skären ut mot sidan, tänk att du lägger tyngden mot hälen, föreslår Janne som tålmodigt åker bredvid mig.

Anja som åker framför demonstrerar med ett skär i slow motion. Jag försöker göra detsamma, men inser att mina ben bara vill sparka bakåt, inte åt sidan. Förmodligen är det ett arv från barndomens vita flickskridskor med taggar längst fram. Långfärdsskridskor ser mycket enkelt ut på håll. Och det faktum att jag kan åka vanliga skridskor borde väl göra det här till en ren barnlek? Men nej, riktigt så enkelt är det inte.

Långa skär
Tekniken för långfärdsskridskor är inte helt olik den för längdskidor. Det är skäret som det hänger på. Till skillnad från konståkning och hockey så ligger man kvar länge på ett ben och låter hela skenan lämna isen samtidigt. Jag förstår tekniken väldigt väl i teorin, men i praktiken är jag mer långsam. Böj på knäna Emma, upprepar jag tyst för mig själv. Ett skär, två skär, glid. Jag har aldrig varit med om ett vingligare skodon. Kanske är inte mina vrister starka nog, kanske är kängorna mina för stora, men efter att vi har åkt ett tag viker sig mina fötter inåt och det är inte långt ifrån att jag snarare åker på lädret än på skenan. Framför åker Anja och hennes fötter rör sig i en slags pendelrörelse och hon lutar kroppen över den skridsko som hon glider på. Det ser oerhört elegant ut.

 

Texten ovan är hämtad ur mitt skridskoreportage som är publicerat i senaste numret av Friluftsliv. Jag må älska att vara utomhus, att tälta, vandra, klättra, paddla. Men skridskor – det är jag riktigt dålig på. Så här är beviset. Det där blev en ganska härlig dag ändå – med en maffig lårkaka som jag fick på köpet. Foton nedan av braiga fotografen Patrik Lindqvist. Alltså, kolla fötterna! Bjuder på den.

Skridskor på Norrviken

 

Skridskor på Norrviken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s